A nagyszüleink felelősségvállalása

Felelősségvállalás - Rethy-Fashion | BLOG

A nagyszüleink felelősségvállalása megmutatja, hogy az Ő életükben nem volt hulladék, szinte mindent újrahasznosítottak. Mindennek meg volt a helye. Megtermeltek mindent, amit csak tudtak, minden mesterségnek meg volt a Mestere, akitől a legjobb terméket tudták megvásárolni, s nem halmoztak fel felesleges tárgyakat.

Tudom, hogy nem lehet azt a világot összehasonlítani a maival, hiszen ez elmúlt 100 évben technikailag többet fejlődött a világ, mint előtte, de mégis tanulhatnánk tőlük, az emberek akkori felelősségvállalása példamutató volt ebben a tekintetben.

A szemléletüket mindenképp, de nekünk már más lehetőségeket is kell találni.

Mit tehetnénk érte? Itt van három olyan dolog, amire oda kellene figyelnünk! A nagyszüleink felelősségvállalása - Rethy-Fashion | BLOG

  • A szelektív hulladékgyűrésnek olyan alapnak kellene lenni minden háztartásban, mint ahogy levegőt veszünk.
  • Vásárlásnál mindig a saját, már bejáratott textil táskáinkba pakolhatunk és a kimérős dolgokat is lehetne külön saját kis tárolókba tenni.A nagyszüleink felelősségvállalása - Rethy-Fashion | BLOG
  • A vizet otthon tisztíthatnánk, és nem kellene felfoghatatlan mennyiségű műanyag palackot kidobni; vagy ha már megvásároltuk, akkor gyűjtsük szelektíven.

Amit most felsoroltam, csak a jéghegy csúcsa, ez senkinek nem kerülne semmibe, csak egy kis odafigyelés és máris tisztább lenne a környezetünk.

Nektek mi a véleményetek erről?

 

2 thoughts on “A nagyszüleink felelősségvállalása

  1. Rampasek László hozzászólása:

    Bármely dolognak ki lehet számolni a karbonlábnyomát, többek között a ti weboldalatokon is. Van egy érdekes meglátásom, a szelektív hulladékgyűjtés haszna jóval túlmutathat a valóságon, ha az emberek elkezdenek az “újrahasznosító” szelekciókban is gondolkozni és pl a textiliákat a megfelelő helyre juttatják. Pl. Angliában ennek már komoly múltja van a “second hand” áruházak illetve a farmer újrahasznosítás is ebbe a pozitív körbe tartozik. Sajnos, itthon a legtöbb helyen csak a bio-t és az egyébb hulladékot választják szét, és megy a lerakóhelyekre a legtöbb szemét… a helyes az volna, ha különböző már nem használt dolgainknak meg lenne a gyűjtőpontja. Nemrég beszéltem egy nagy bevásárlóközpont prominens emberével a bio hulladékukról ami a szemétben landol, tonnaszámra ahelyett, hogy pl. üzemanyagot csinálnának belöle…

    • Réti Éva hozzászólása:

      Teljesen igazad van! El kell kezdenünk másképp gondolkozni. Nem csak a megszokott sablonokban, hanem tágabb értelemben is. A mai napig azt látom, hogy a szerves hulladékot sokan a kommunális szemétbe teszik, még akkor is ha meg lenne rá a lehetőség, hogy esetleg komposztálják. Ki kell lépnünk a komfort zónánkból és akkor is el kell kezdeni, másképp gondolkozni, hogy ha egy kicsit fárasztó. Ez azért is lenne jó, mert a természettel nem lehet viccelni !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .