Kávékapszula

kávé kapszulából ékszer - Rethy

Korunk egyik legnagyobb problémája, hogy mindent becsomagolunk, és a rengeteg csomagolóanyag egyszeri használat után megy ki a hulladékba.

Kávékapszula - Rethy-Fashion | BLOGIlyen csomagolóanyag a kávékapszula is. Az utóbbi pár évben a kávékapszulák rohamos gyorsasággal terjedtek el és hódították meg a kávéfogyasztók világát. A gyönyörű színes csomagolás, a különböző aromák magával ragadják a kávéimádókat.

Mi is ez a kávéfőzési technika?
Egy olyan eljárás, mellyel a kávékapszulában lévő friss őrleményből nagy nyomással kivonható a kávé, így az megőrzi minden természetes aromáját. De ezek a kapszulák alumíniumból, vagy műanyagból készülnek. Most az alumíniumról fogok mesélni.
Az ötlettel a Nestlé egyik alkalmazottja, Eric Favre rukkolt elő, és 1976-ban be is lett jegyeztetve a szabadalma. Ezek a kapszulák alumíniumból vannak, ennek az előállítása rendkívül energiaigényes, kilencszer több energiát igényel, mint az acél megmunkálása.
Becslések szerint csak a Nespresso kávékapszulából 1986 és 2012 között közel 28 milliárd fogyott a világon, ez kb. 28 ezer tonna alumíniumhulladékot jelent.
Az emberek többsége az elhasznált kapszulákat a szemetesbe dobja, pedig a kimosott kávézaccot komposztálhatná, és a kapszulákat leadhatná, melyből újra alumíniumot tudnak kinyerni.
Magyarországon a vegyes háztartási hulladék háromnegyede a hulladéktárolókba kerül, ki a természetbe, időzített bombaként.

Szerencsére egyre többen viszik be a gyűjtőpontokra vagy hasznosítják újra.
Kávékapszula - Rethy-Fashion | BLOGKávékapszula - Rethy-Fashion | BLOGA kávékapszula is megtalálta méltó helyét ebben a világban, köszönhető ez annak, hogy szebbnél-szebb színekben pompázik és anyaga könnyen alakítható.
Gyönyörű divatékszerek, csodás egyedi darabok készülnek belőle. A kávékapszula ékszerként születik újjá, sokan megcsodálva nem is sejtik, mi volt előző életében.

2 thoughts on “Kávékapszula

  1. Barna Géza hozzászólása:

    Nagyon érdekesnek és hasznosnak találom ezt a bejegyzést. Elhasznált kávékapszulából ékszer? Hol lehet vásárolni ilyet? Természetesen jobb helyen van a nyakban mint a szeméttelepen…

    • Réti Éva hozzászólása:

      Köszönjük, igen jobb helyen van, mint a szeméttelepen 🙂 Vásárolni, lehet az újrahasznosító központunkban (Szigetszentmiklós, Bercsényi utca 14. sz.) vagy meg lehet rendelni a facebook-on, vagy az [email protected] e-mail és a Weboldalunkon is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .