Matyó kollekció – avagy mi köze van a lyukas farmernak egy hímzett terítőhöz

Mikor 2012-ben elkezdtük a farmereket újrahasznosítani, nem is gondoltam, hogy ennyi mindennel fogjuk variálni, díszíteni.

Először kezdtük a csipkével, a függönyökkel, aztán festettünk rá fehér textilfestékkel motívumokat, most pedig a hímzésekkel kombináljuk.

Matyó kollekció – avagy mi köze van a lyukas farmernak egy hímzett terítőhöz | RethyKalocsai motívumokat festettünk ezekre a farmer oldaltáskákra. Nem csak készíteni volt varázslatos, hanem a kezünkbe venni is, mikor kész lett. Szeretni való farmer táskák lettek belőlük.

Annyi mindent kidobunk, csak azért mert egy része már nem működik, vagy abban a formájában nem tudjuk használni, amire eredetileg készült.

Miért van ez!

Talán ez a legegyszerűbb és legkönnyebb módja annak, hogy megszabaduljunk valamitől, amit már nem tudunk használni.

Pedig, ha csak egy kicsit is átgondolnánk, és előbányásznánk a kreativitásunkat, akkor fantasztikus dolgokra lennénk képesek.

Matyó kollekció – avagy mi köze van a lyukas farmernak egy hímzett terítőhöz | Rethy

Nem csak képesek lennénk, hanem megelégedés és boldogság lenne rajtunk úrrá.

Matyó kollekció – avagy mi köze van a lyukas farmernak egy hímzett terítőhöz | RethyFekete-Kék újrahasznosított farmeren egy kézzel festett korondi motívum. Ilyen gyönyörűen csak az tud rajzolni, akinek nem csak a kezében, de a szívében is ott vannak ezek a motívumok. Köszönöm Józsa Judit kerámia művésznek hogy felfestette ezt a csodát.

Gyermekkorom óta vonzódok a régi kézműves termékekhez, legyen az egy faragás, egy festmény, de legjobban a régi textíliák érdekelnek, a csipkék, a szőttesek és a hímzések.

Érdekes, hogy igazán nem az érdekelt, hogy régen mire is használták őket, hanem az hogy a mostani életünkbe miképpen tudnánk beilleszteni.

Azt már nem tudnám elképzelni, hogy például egy hímzett párnahuzat hogy is illene bele a lakásunk belső szín és formavilágába, de a motívumokat melyek rajta vannak, szívesen viselném egy kabáton vagy egy táskán.

Matyó kollekció – avagy mi köze van a lyukas farmernak egy hímzett terítőhöz | Rethy Matyó kollekció – avagy mi köze van a lyukas farmernak egy hímzett terítőhöz | Rethy

Ezeken a képeken egy párnahuzatból készített táskákat és neszesszereket lehet látni, melyet itt is farmerral kombináltunk. Természetesen először a legnagyobb táska készült el, aztán a kisebbik és a maradék anyagból a neszesszerek.

Más funkciót kell adni ezeknek a termékeknek, mert akkor tudjuk megőrizni és továbbvinni a hagyományt is és a hozzá kapcsolódó kézművességet is.

Egy tárgy akkor él, ha használják, miért van, hogy az elhagyott házak nagyon rövid idő alatt tönkremennek? Ha nincs élet körülöttük, akkor elkezdenek „meghalni”.

Érdekes az élet, mintha tudták volna az emberek körülöttem, hogy ennyire szeretem a régi textileket.

Hoztak hozzánk olyan hagyatékot, melynél a nagyszülők eltávozása után a fiatalok már nem tudtak vele mit kezdeni és behozták, hogy készítsünk belőle valamit, mert nekik nincs szívük kidobni. Az első ilyen hagyatékban voltak hímzések is.

Sok mindent készítettem már lyukas párnahuzatból, vagy hímzett konyharuhából. A hiány mindig ott volt, hogy nem tudom a motívumoknak az eredetét. Aztán elkezdtem utánajárni, megkérdeztem olyan személyeket, akik segítettek, abban, hogy pontosan tudjam, honnan is eredhet a motívum.

Matyó kollekció – avagy mi köze van a lyukas farmernak egy hímzett terítőhöz | Rethy Matyó kollekció – avagy mi köze van a lyukas farmernak egy hímzett terítőhöz | Rethy

Ekkor született az ötlet, hogy rendszerezni kell nem csak a behozott hímzéseket, de a hozzá kapcsolódó tudást is. Ha a kollekciót tájegységek szerint készítem el, és utána járok a történetének és ezt megosztom veletek, akkor nemcsak sokat tanulunk belőle, de jobban meg is marad bennünk.

Mikor gondolkodtam, azon, hogy mely tájegységgel kezdjek, nagyon nehéz volt a választás, mert igazán mindegyiket nagyon szeretem. Választanom kellett és akkor döntöttem el, hogy kezdem a Matyóval.

Ennek a kollekció címe: Hagyománytól a Divatig és ez első állomás a Matyó Hímzésvilág lesz.

Matyó kollekció – avagy mi köze van a lyukas farmernak egy hímzett terítőhöz | Rethy

Mit is szeretnék ezzel elérni!?

Először is azt, hogy a sok-sok szekrényben lapuló és már sárguló terítők, párnahuzatok… újra életre kelljenek. De a legfőbb álmom, az, hogy ha megszeretitek és rendeltek ezekből az újrahasznosított termékekből és már felhasználtuk a régi hímzéseket, akkor újra tudjuk hímezni őket. A hímző asszonyok a már megrendelt termékekre tudják hímezni a kiválaszolt mintát. Hiszen csak így fog továbbélni az ősi hagyományunk és a mesterség, mely annyira fontos, hogy ne vesszen el.

Matyó kollekció – avagy mi köze van a lyukas farmernak egy hímzett terítőhöz | Rethy Matyó kollekció – avagy mi köze van a lyukas farmernak egy hímzett terítőhöz | Rethy

Indítunk egy divatbemutató sorozatot, mellyel szeretnénk bemutatni Magyarország csodálatos és gazdag motívumvilágát tájegységenként.

Tudtad?!

Magyarország felterjesztése alapján 2012. december 5-én Párizsban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának 7. ülésén felvették „A matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája” elemet Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Hogyan is született meg ez a gyönyörű hímzőkultúra?

Egyszer egy matyó legényt elrabolt az ördög. A fiú kedvese sokat rimánkodott, hogy adja vissza neki, mire az ördög azt mondta: Akkor kapod vissza a szerelemedet, ha elém hozod  kötényedben a nyár  legszebb virágait! Bajban volt a lány, hiszen télvíz idején jártak. Ám végül is kitalálta, hogyan teljesítheti az ördög kívánságát. Ráhímezte kötényére a kert gyönyörű rózsáit és azt vitte cserébe a párjáért. Így szól a legenda.

Matyó kollekció – avagy mi köze van a lyukas farmernak egy hímzett terítőhöz | Rethy

Mikor kicsi voltam, Hajdú-Bihar megyében egy kis faluban éltem Körösszegapátiban.  Az óvónénim járt hetente egyszer egy hímző körbe, mikor megtudtam, hogy egyáltalán van ilyen, megkértem Anyát, hogy vigyen el oda. Emlékszem, az asszonyok ültek egy nagy asztal körül, beszélgettek és hímeztek, egyből befogadtak, pedig csak 5-6 éves lehettem. Imádtam köztük lenni, nagyon jó volta légkör.

Az élet fintora, hogy májusban újra lehettem egy ilyen hímző körben Gyöngyöspatán, mert a következő kollekció témája a Palóc hímzés lesz.

Ezt a történetet egy másik blog bejegyzésben fogom elmesélni.

Matyó kollekció – avagy mi köze van a lyukas farmernak egy hímzett terítőhöz | Rethy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .